Categories

Archives

VCO Visie

Volleybal Club Outlaws: visie

A. Geschiedenis:

VC Outlaws is een volleybalploeg die we gestart zijn met enkele vrienden die gestopt waren met volleybal.
Gestopt omdat ze wegens te veel schoolwerk(hogere studies) of het werken in shiften niet naar elke training of wedstrijd van hun volleybalploeg konden komen.
Hierdoor belanden ze op de bank tijdens de wedstrijden die ze wel konden spelen.
Op ten duur verloren deze mensen de liefde voor het spelletje en stopten uiteindelijk met volleybal.

Wij wilden een ploeg op richten waarbij het niet belangrijk was dat elke speler/speelsters naar elke training en/of wedstrijd kwam. In plaats daarvan moesten de spelers/speelsters wel verwittigen als ze niet kwamen. Dit bleef zonder gevolgen voor latere matchen.
Er zijn wel afspraken gemaakt dat men ten laatste een uur op voorhand verwittigd.

Er werd ook nog afgesproken dat iedereen ongeveer evenveel zou moeten spelen. Er kan al eens iemand 4 sets spelen en een ander 3, maar niet 4 en een ander 2.

We spelen tenslotte voor ons plezier en niet om ten koste van alles te winnen.

We besloten om in de gemengde, recreatieve competitie “Walivol” te gaan spelen, een competitie waarbij alle matchen in sporthal “De Witte Molen” in Sint-Niklaas plaats vinden. Deze matchen vallen altijd op maandag of dinsdagavond. Dit was ideaal omdat het voor de meeste mensen leuk is dat ze het weekend vrij hebben.

Nu we dit besloten hadden moesten we zien dat we voldoende spelers hadden.
Ons opzet was om een ploeg te zijn die iedereen de kans wou geven om te kunnen sporten en in ons geval te volleyballen.
We wilden, mits voldoende sponsoring, ons lidgeld zo laag mogelijk houden.
Dit lukte en we vragen 20 euro lidgeld. Hiervoor krijgen de spelers een wedstrijdtenue en sporttas in bruikleen. Ze zijn ook verzekerd en ingeschreven voor de trainingen en matchen.

We zochten eerst bij ex – ploegmaats. Er waren enkele geďnteresseerden. Verder zochten we overal, verdeelden flyers en vonden uiteindelijk mensen.

Onder andere mensen uit een asielcentrum die via ons en via de sport zich beter wilden leren integreren.

We begonnen ons eerste seizoen uiteindelijk met 10 spelers/speelsters. Dit was nodig omdat er mensen in shiften werkte en dus niet naar elke match konden komen.
Sportief was het vooral zoeken en bouwen aan een ploeg. We werden zowel voor Nieuwjaar als na Nieuwjaar laatste.

We wonnen op het einde van het seizoen wel de “Fair Play trofee”. Dit deed ons enorm deugd omdat we toch in de eerste plaats voor ons plezier speelden.

Het seizoen erna, begonnen we weer in reeks 2 van de 2. We startten met enkele nieuwe spelers en namen ook afscheid van enkele spelers. We starten het seizoen met 12 spelers/speelsters.
We wonnen weinig matchen, maar pakten wel bijna overal een set en eindigde 7de van de 14 ploegen. Wat net genoeg was om na Nieuwjaar in reeks 2 van de 3 te starten. We waren absoluut nog niet klaar om in deze reeks te spelen en verloren elke match en eindigde troosteloos laatste. We wonnen wel weer de fair – Play trofee. Dit voor de 2de keer op rij.

Op basis van onze doelgroepwerking en ons 2 fair – Play trofeeën na elkaar werden we na dit seizoen door de stad Sint-Niklaas geselecteerd als 1 van de 5 kandidaten voor ploeg van het jaar. We vonden het een hele eer voor onze jonge ploeg. In de verkiezing werden we door de jury op plaats 5 en door het publiek op plaats 4 gezet. De nominatie was voor ons al een eer op zich. We wisten dat we het niet konden op nemen tegen een ploeg die de Belgische beker voetbal bij vrouwen won en andere sportief sterke kandidaten.

Het derde seizoen startten we met enkele nieuwe, ervaren spelers. Spelers van binnen de Walivol competitie, die de sfeer in onze ploeg zagen en naar ons wilde komen. Dus startte we dit seizoen met 15 spelers/speelsters. Dit zorgde er wel voor dat we onze ploeg opnieuw moesten uitbouwen. We vonden het ook het ideale moment om van systeem te veranderen. Dit moest ook opnieuw aangeleerd worden en vooral ingespeeld worden door veel matchen te spelen.
We eindigden in reeks 2 van de 2 op de 8ste plaats van de 14. We kwamen 2 punten te kort om na Nieuwjaar in reeks 2 te spelen, dus speelde we in reeks 3 van de 3.
We haalden nog meer ervaring binnen door een 58 – jarige man binnen te halen die vroeger in nationale gevolleybald had en die onze ploeg vooral rust moest bezorgen. Er stopte ook iemand, dus bleven we met 15 spelers/speelster.
We wonnen 12 van de 15 matchen en werden kampioen.
Doordat we kampioen werden, konden we de Fair Play trofee niet winnen.
Voor vele van onze spelers was dit de eerste op sportieve prestaties gebaseerde prijs die ze wonnen. Vooral voor de mensen uit het asielcentra en voor mensen die in armoede leefde was deze titel een enorme boost en prestatie in hun leven. Deze werd op de kampioenenviering nadien dan ook enorm gevierd door een heleboel familie, kennissen, vrienden, vriendinnen, supporters, … er was zo een massa volk dat ze een 2de zaal moeten openen hebben alleen voor ons. U kan zich wel voorstellen wat dit voor sommige mensen doet.

Ook in het 4de seizoen kwamen we net 3 punten te kort om in de 2de van de 3 reeksen na nieuwjaar te geraken. Maar werden we later wel weer kampioen in de 3de reeks.

Door veel blessureleed zijn we in het 5de seizoen niet op gang geraakt en zijn we uiteindelijk 3de in reeks 3 geindigd.

In ons 6de seizoen zijn we voor nieuwjaar alweer enkele punten tekort geschoten om in reeks 2 te raken en hebben we doordat we na nieuwjaar veel nieuwe spelers in moesten passen toch nog een alweer verdienstelijk 3de plaats veroverd.

In ons 7de seizoen staan we momenteel terug in reeks 3 te spelen nadat we twee plaatsen tekort kwamen om in reeks 2 te spelen. We eindigde als 3de in reeks 3.

In ns 8ste seizoen speelde we een overgangsseizoen met veel nieuwe spelers en bleken we voor nieuwjaar niet goed genoeg voor reeks 2 en eindigde we in reeks 3 teleurstellend 6de

B. Doelgroepwerking:

Omdat wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen sporten en in dit geval volleybal, doen wij aan doelgroepwerking. Zo hebben wij verschillende doelgroepen in onze ploeg spelen.

1. Asielzoekers: doordat wij samenwerken met enkele asielcentra, kunnen zij geďnteresseerden in volleybal bij ons laten testen of het klikt met de groep. Zowel wij, als de speler zelf mag dan na enkele trainingen zeggen of hij er een goed gevoel bij heeft. Dit gaat niet om volleybalkwaliteiten, maar om het al dan niet in de groep passen. We hebben zo al “niet-asielzoekers” uit de ploeg gezet na een testperiode omdat deze naast zijn volleybalkwaliteiten ook zijn enorme EGO meenam en dat stoorde ons enorm. Wij geven de asielzoekers de kans om bij ons te volleyballen, zij integreren hierdoor in onze maatschappij en leren onder andere beter onze taal te begrijpen en te spreken. Wij houden ook een aanwezigheidslijst voor matchen en trainingen bij en deze word nadien ook bezorgd aan het asielcentrum. Wij vullen papieren in dat zij zich goed gedragen hebben bij ons en waarom wij vinden dat zij geďntegreerd zijn in ons land. Dit helpt hen met het verkrijgen van verblijfsdocumenten.
2. Kansarmen: wij werken samen met enkele kansarmenhuizen en organisaties. Zij vinden vooral ons laag lidgeld interessant. Zij sturen mensen die willen sporten naar onze ploeg en wij zorgen ervoor dat ze zich thuis voelen. Wij werken ook samen met enkele OCMW’s rond een 80/20 regeling. Dit wil zeggen dat het OCMW kansarmen doorstuurt naar onze ploeg, wij betalen 80% van het lidgeld zelf en de speler betaald 20% van het lidgeld(eventueel gespreid over een heel seizoen). Na het seizoen krijgen wij de 80% van het lidgeld dan van het OCMW terugbetaald. Of via de vrije tijdspas en/of kansenpas.
3. Personen met een fysisch probleem: In onze ploeg zijn ook mensen met fysische problemen welkom. We zorgen dan voor een aangepast speelschema voor hen.
4. Personen met een psychisch probleem: In onze ploeg is ook voor hen plaats. Ze krijgen na een gesprek de aangepaste noden die ze wensen.
5. Studerende jongeren: Wij werken samen met enkele middelbare scholen omdat wij denken dat niet alleen hogescholen en universiteiten veel schoolwerk en studeerwerk mee geven met hun studenten. De scholen hangen affiches van ons op en leerkrachten en directie raden onze ploeg aan. Wij zorgen er dan ook voor dat de mensen die van deze scholen komen effectief tijd maken om te studeren. Ook voor mensen die aan hogescholen en universiteiten studeren geven wij de kans om te blijven studeren door onze trainingen en matchen niet verplicht te maken.
6. Mensen die in shiften werken: Mensen die in shiften staan, kunnen niet altijd naar trainingen of matchen komen. Dit is in onze ploeg geen probleem.

Wij staan open voor iedereen. Iedereen heeft problemen, of het nu mensen met psychische problemen zijn of met fysische, of … vanaf ze het magische Shirt van VC Outlaws aan trekken zijn het allemaal gelijken, namelijk Spelers van VC Outlaws!

Comments are closed.